Goldendoodle pups te koop
Goldendoodle-Voorstellen-Izaa-2
Kings Goldendoodles Europe
Bedrijf
Goldendoodle
Wie Zijn Wij-Assistentiehonden
Kings
Queens
Puppies
Goldendoodles-voorstellen
Nieuws
Informatie ziekten
Tip spelen met je hond
Tip EHBO Sept.
Zout/pekel vergiftiging
Links GD
Copyright Goldendoodle
Contact2 Goldendoodle
Wie zijn wij-HTC
Wie Zijn Wij-Honden en Autisme
Wie Zijn Wij-Assistentiehonden

Even voorstellen... Assistentiehond Izaa

Assistentiehond Izaa

Izaa is inmiddels een kleine week bij ons. Wat is er al veel gebeurt. En wat hebben wij als gezin al veel van en met haar geleerd!

Want hoewel iedereen er klaar voor was in ons gezin was het toch wel enorm wennen om er een pup bij te krijgen! Alles weer op uur en tijd en zelf op je knieƫn door de kamer om het huis puppy proof te maken. Inmiddels zijn we allemaal wat meer relaxed en aan elkaar gewend. De taken zijn verdeeld en duidelijk voor iedereen. En de schoenen en tassen zijn zelden vanuit de kinderen zelf zo netjes opgeruimd. ;)


Donderdag 9 maart was het zover en mochten we Izaa ophalen. Na een fijn informatieblok en een handleiding voor thuis van Ingrid mocht ze mee naar huis. In de bench achterin de auto. Door de neergeklapte achterbank konden we elkaar goed zien, maar toch was het huilen onderweg naar huis. Eenmaal aangekomen eerst het huis verkend. Overal gesnuffeld en de bakjes opgezocht. De hele dag stond in het teken van kennismaken. Met de gezinsleden, met de omgeving en tijdens de wandelingen met een passerende hond en eigenaar.

De slaapjes duurde deze dag maar kort, ‘s nachts ook. Elke anderhalf uur wilde ze naar buiten waar ze keurig plaste, om daarna snel weer terug in slaap te vallen. En ik dus ook.


Vrijdag NL. Doet dus waren we weer een ochtend terug “op het nest”, waar Izaa nog heerlijk kon spelen met haar broertjes, zusjes en mams. Terug thuis heeft ze alle indrukken verwerkt in slaapjes die al wat langer duurde als de eerste dag. ‘s middags langs de drukke weg gaan lopen naast onze straat. Bussen, vrachtwagens, motoren, alles kwam erlangs.  Ze ging er eens rustig voor zitten en was heerlijk met de bloemen aan het spelen.


Zaterdag is Izaa mee geweest naar de gesloten afdeling van het bejaardentehuis hier in Rijen voor een nieuwe NL. Doet. Voor het eerst met haar assistentie sjaal naar buiten met ons. En eenmaal daar kennismaken met de lift, openschuivende en opengaande deuren. Rolstoelen, rollators, nieuwe mensen, ze keek nergens van op en liep overal vrij tussendoor.

En iedereen vond haar natuurlijk geweldig! Onderweg naar huis even gestopt bij het winkelcentrum waar we de roltrap hebben genomen. Haar hier op en af getild. Daarna ging ze keurig zitten. Het winkelend publiek was wel beetje veel. Dus kort gehouden en met de roltrap weer naar de auto en vervolgens naar huis. Waar er gisteren nog een plasongelukje binnen was omdat ik te laat was, heeft ze vandaag alles netjes buiten gedaan.


Zondag een drukke dag. Dochterlief vierde haar verjaardag dus kwam de hele dag iedereen binnenwaaien en kennismaken met Izaa. De jongste van 3 werd net zo vrolijk begroet als de oudste van 77. Ook nu weer open en vrij tussen alle drukte door en op tijd een slaapje. Cadeaupapier, roepende kinderen, drukte binnen en buiten, ze vond het allemaal prima.


Maandag voor een enting naar de dierenarts. En meteen nagekeken en goedgekeurd. 7,5 kilo weegt onze dame inmiddels! Netjes op de behandeltafel en geen kik toen de enting werd gegeven. Deze keer heb ik Izaa naast me op de passagiersstoel van de auto gelegd. Op haar eigen deken en in een speciale autogordel. Ze is na even rondkijken gaan liggen en in slaap gevallen. Dit bevalt haar beter als in de bench. Gelukkig heeft ze geen last van de enting gehad. Deze nacht heeft ze ook voor het eerst alleen beneden geslapen. (Tot zover sliep ze in haar bench bij ons op de kamer.) En ze sliep keurig door! En ik dus ook, heerlijk!


Dinsdag ben ik met Izaa naar het station geweest. Omdat dat te ver lopen was zijn we begonnen met het lopen naast de buggy en uiteindelijk heb ik haar in de buggy gezet. Dit was even wennen, maar ze pikte het prima op. De stukjes in en naast de buggy hebben we afgewisseld. Onderweg kwamen we nog een politieauto met volle signalen tegen, ze ging er even voor zitten en liep daarna weer keurig mee verder. Ook de treinen maakte niet echt indruk. Het rooster voor het spoor was wel een uitdaging. Ze had flink wat stem en lekkers aanmoediging nodig om hierover heen te willen lopen. Maar ze ging wel! Ook de rubberen matten op het tweede deel van de oversteek werden keurig genomen. De spoorbomen en al de bellen maakte weinig tot geen indruk, al is ze thuis wel in slaap gestort en heeft twee uur platgelegen.

Ook zijn we samen begonnen met de klikker zoals beschreven in het trainingsboek, en met het commando “zit”. Na eerst een aantal keer tegen me opspringen achter het lekkers aan snapte ze al heel snel dat ze het lekkers wel kreeg als ze ging zitten, en niets kreeg als ze sprong. Ze leert echt supersnel! Deze oefening een aantal blokjes herhaald over de dag verspreid. Bij het derde blokje oefenen liet ze het springen al achterwege en ging meteen zitten als ik daar om vroeg. Het “ruilen” hebben we al snel geleerd, maar vooral wij hebben dat geleerd ;)


Woensdag natuurlijk eerst naar het stembureau in de ochtend. En in de middag heerlijk van de zon genoten in het park. Skaters, eenden, vissers, ganzen en heel veel kinderen waren daar ook. Langs rollende voetballen zijn wat lastig te negeren, maar voor een brokje wilde ze het wel doen. Al wilde ze liever mee spelen. Lekker met haar in het gras gaan zitten met een speeltje van thuis. Ze heeft heerlijk tussen de drukte liggen spelen en lekker languit in het park gelegen. De weg terug naar huis heb ik haar gedragen, ze was enorm moe.  Het “zit” passen we nu ook binnen toe wanneer we haar aanlijnen, aanhalen, aflijnen of wanneer zij haar eten krijgt. Wanneer zij haar eten krijgt geven haar voor haar “zit” een “klik” en meteen haar eten, i.p.v. een enkel brokje.


Donderdag weer lekker naar het park, dit keer in de ochtend. Nu kennismaken met het paard en de ezel die daar staan. En onderweg met de vuilniswagen, kliko’s en vuilniszakken. Deze laatste vindt ze wat spannend. Ze gromde toen ze er een zag staan. Na wat kennis maken en wat stem aanmoedigingen loopt ze er nu langs zonder te grommen, als ze kraken in de wind blijft het spannend, maar nu om mee te willen spelen.

Ook een kijkje gaan nemen bij de basisschool. Er staat geen hek rond het schoolplein, dus we konden “open” kijken naar de spelende kinderen. Af en toe springt ze wat op haar plaats, om vervolgens weer te gaan zitten. Toen ze ging zitten kijken heb ik haar geaaid.

Izaa wordt opgeleid tot een assistentiehond.


Leest u hieronder eens wat dat betekend.

Naar deel 2