Goldendoodle pups te koop
Kings Goldendoodles Europe
Bedrijf
Goldendoodle
Wie Zijn Wij-Assistentiehonden
Kings
Queens
Puppies
Goldendoodles-voorstellen
Nieuws
Informatie ziekten
Tip spelen met je hond
Tip EHBO Sept.
Zout/pekel vergiftiging
Links GD
Copyright Goldendoodle
Contact2 Goldendoodle
Wie zijn wij-HTC
Wie Zijn Wij-Honden en Autisme
Wie Zijn Wij-Assistentiehonden

Ellard en Nina

Copyright © Kings Goldendoodles Europe

Ellard (45, Wajong) heeft PDD-NOS, een vorm van autisme. Dankzij bepaalde leefregels kon hij hier altijd redelijk mee leven. Tot hij na zijn studie thuis kwam te zitten, zonder werk en dagelijkse structuur. Zijn klachten namen toe: hij werd bang voor mensen en raakte depressief. Een hond zorgde voor de ommekeer in zijn leven. 

Ellard is een gevoelig mens. Hij raakt snel overprikkeld, geluid en licht komen hard binnen. 5 jaar geleden veranderde assistentiehond Nina zijn leven. Ellard vertelt: ‘Ik zat lange tijd in een sociaal isolement. Maar nu kan ik weer genieten van het leven. Dankzij Nina heb ik veel geleerd, ik heb met haar een hondentraining gedaan. Emoties vond ik stom, zoals boosheid. Maar bij de training leerde ik dat je emoties juist moet gebruiken, dan luistert je hond beter. Ook heb ik daar geleerd voor mezelf op te komen, heel lastig in het begin. Maar in de trein of het winkelcentrum moést ik wel duidelijk zeggen dat Nina mijn hulphond was. Anders mocht ze niet met me mee.

Negatief mensbeeld

Voordat ik Nina had, was ik bang voor contact, ik werd angstig bij het idee dat ik iemand gedag moest zeggen. Zei ik het wel goed en op het juiste moment? Met Nina ging dat vanzelf, mensen reageren enthousiast als ze haar zien. Ik had een negatief mensbeeld. Maar door de positieve contacten op straat merkte ik dat mensen best aardig waren. Het klopte niet meer bij het beeld wat ik eerst van ze had. 

Veel vrijwilligerswerk

Nu snap ik dat je eigenlijk pas mens bent als je contact maakt met mensen. Daarom doe ik vrijwilligerswerk, dan kan ik wat terugdoen voor anderen. Ik doe van alles. Ik drink koffie met bewoners van een zorginstelling. Ik ben coördinator bij theaterimprovisatie, een nieuwe hobby van me. Ik begeleid een groep jonge volwassenen met een vorm van autisme. We praten en doen een spel. Op zaterdagavond ben ik in een opvang voor dak- en thuislozen te vinden. Het leuke is dat Nina overal mee naartoe mag, dankzij haar gaat het nu ook zo goed met mij. Eigenlijk mag je een hulphond niet aaien als ze aan het werk is, maar ik maak weleens een uitzondering. Ik zie mensen zo genieten als ze haar mogen aaien