Het volgende schrijven mochten wij ontvangen van PRO PLAN®
Het eerste levensjaar is belangrijk voor de opvoeding van uw puppy en u kunt niet vroeg genoeg beginnen om hem dingen te leren. Een consequente opvoeding is hierbij van essentieel belang. Uw pup zal zijn melkgebit gaan verwisselen voor het blijvende gebit.
Daarom geven wij u deze informatie over het wisselen van het gebit bij uw puppy en een aantal nuttige tips voor het opvoeden.
Wisselen van het gebit.
Vanaf drie á vier maanden leeftijd zal het melkgebit van uw pup plaats maken voor het blijvende gebit. Het melkgebit van uw pup bestaat uit 28 gebitselementen en deze maken plaats voor de 42 blijvende gebitselementen.
Als eerste wisselen de melktanden van uw pup en het wisselen gaat door totdat alle melkkiezen zijn vervangen. Het blijvende gebit duwt het melkgebit van de pup weg waardoor dit uitvalt. Over het algemeen zal de pup de melktanden doorslikken waardoor u ze niet zult vinden.
Het wisselen van het gebit van uw pup kan pijnlijk zijn, vooral als de blijvende gebitselementen doorkomen. Het tandvlees kan dan gaan zwellen en rood worden. Uw pup kan hierdoor moeite hebben met het eten van brokjes, maar kan ook juist sterk de behoefte hebben te kauwen op harde dingen. Dit is een normaal verschijnsel en u hoeft niet bang te zijn dat er iets mis is met de voeding of dat uw pup de voeding niet meer zou lusten.
Mocht uw pup wat moeite krijgen met het eten van brokjes dan lost u dat simpel op door de brokjes een klein beetje te laten weken met water waardoor ze zachter worden.
Op deze manier is het voor uw pup minder pijnlijk om te eten. Laat u vooral niet verleiden allerlei zachte, lekkere dingen aan uw pup te geven in deze periode, want voor u het weet heeft u een lastige eter in huis.
Mocht uw pup de behoefte krijgen om te kauwen op harde dingen en soms op uw huisraad, geeft u uw pup tijdens deze periode dan wat extra `bijtmateriaal’ van goede kauwbotjes of daarvoor geschikte kauwspeeltjes.
Er zijn tegenwoordig speeltjes die, doordat ze even in de vriezer gelegd kunnen worden, een koelende werking hebben op het tandvlees van uw tandenwisselende pup. Door het kauwen hierop wordt het tandvlees gestimuleerd en zal het wisselen wat minder pijnlijk verlopen.
Tijdens het wisselen is het onverstandig om zogenaamde trekspelletjes met uw pup te doen, omdat u hiermee het blijvende gebit van uw pup kunt beschadigen. Het is verstandig om tijdens het wisselen het bekje van uw pup regelmatig te controleren, want soms blijft er een melktandje zitten terwijl het blijvende gebitselement van uw pup al is doorgekomen. Probeer dit melktandje niet zelf te verwijderen want hierdoor zou u het blijvende gebitselement kunnen beschadigen. Raadpleeg voor het verwijderen van het melktandje uw dierenarts.
Gebitsonderhoud.
Net als bij de mens moet het gebit van uw puppy ook goed verzorgd worden. Met regelmatig poetsen voorkomt u de vorming van tandplak en tandsteen. Hiervoor zijn speciale hondentandpasta’s en -tandenborstels op de markt. Hoe jonger uw pup leert dat tandenpoetsen en gebitsonderhoud een normale zaak is, hoe meer profijt u hier op latere leeftijd van zult hebben. U kunt naast het tandenpoetsen uw hond regelmatig een kauwbot geven, wat helpt om zijn gebit schoon te houden. Uw dierenspeciaalzaak kan u wellicht adviseren over veilige kauwmaterialen voor uw hond(je).
Als uw hond tandsteen heeft, dan zult u dit moeten laten verwijderen door de dierenarts. Tandsteen veroorzaakt uiteindelijk rotte tanden en kiezen, maar kan ook andere problemen tot gevolg hebben doordat de ontstekingen aan het tandvlees ook infecties in andere delen van het hondenlichaam kunnen veroorzaken. Het is daarom verstandig het gebit tenminste één keer per week te controleren.
Veel plezier en succes met uw hondje.
Het PRO PLAN® Team.