Tandverzorging

Een goede verzorging van de tanden van uw hond van je hond is net zo belangrijk als bij mensen.
Een hond met een gebit waar veel tandsteen opzit kan problemen met eten krijgen. De tanden worden aangetast door bacteriën waardoor de tanden slecht worden. Daardoor krijgt de hond een slechte adem wat ook niet aangenaam is voor zijn omgeving.

Hoe komt het dat de hond gebitsproblemen kan krijgen?

Vanuit de oorsprong is het gebit van een hond gemaakt om zijn prooi te kunnen doden en daarna in stukken te kunnen scheuren. Ook de restjes van het vlees van de botten te schrapen en zelfs ook botten te verorberen. Het gebit moest dus tegen heel wat bestand zijn en had daardoor ook een zelfreinigende functie. De hondenvoeding van tegenwoordig bestaat vaak uit brokjes waar alles voor de hond aan voedingswaarde inzit. Op zich natuurlijk prima en voor ons als mensen erg makkelijk. Voor het onderhoud van het gebit vraagt dat, net als bij ons mensen, dan wel dagelijks extra aandacht. Doe je dat niet dan ontstaat er tandplak. (Bacteriën die leven van voedsel- en speekselresten). Deze tandplak verhard zich op den duur als tandsteen. De hond krijgt daar last van. Het tandsteen gaat ontsteken en er komen gaatjes of de tanden rotten weg. Zoals je begrijpt is het net als voor ons voor de hond pijnlijk.

Wat kunt u doen om dit te voorkomen.

Tip 1: Tandenpoetsen

Leer uw hond vanaf het dat hij bij u in huis is gekomen wennen aan tandenpoetsen. Doe dat eerst met uw vinger met daarop een klein beetje leverpastei en ga langs zijn tanden. De hond zal dit snel als prettig gaan ervaren. Daarna kunt u hetzelfde met een tandborstel speciaal voor honden herhalen. Daarna vervangt u de leverpastei door tandpasta voor honden en die hebben tegenwoordig ook lekkere smaakjes voor de hond. Tandpasta voor mensen is niet geschikt daar zitten stofjes in die niet goed zijn voor de hond en darmproblemen kunnen veroorzaken.
Poets 2 x per week de tanden.

Tip 2: Kauwproducten

Om het gebit vrij te houden van tandsteen hebben de verschillende dierenspeciaalzaken kauwproducten. Kijk naar wat uw hond lekker vindt en waar hij tegen kan. B.v. de runderkauwbotten daar kan niet iedere hond tegen en kunnen daarvan diarree krijgen. Je hebt ook voorgekookte en gedroogde runderkauwbotten die dan bijvoorbeeld wel heel goed gaan. Ook elke dag een dentastick geven is goed ter voorkoming van tandsteen, let wel op dat met de extra’s die een hond krijgt de hoeveelheid voeding wordt aangepast, anders wordt de hond te dik en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Heeft u een puppy? Kijk dan wat goed is voor de pup, zij mogen nog niet meteen alle producten op jonge leeftijd hebben.

Ook een bot van de slager kan heel goed werken voor de tanden. Let erop of het bot veilig is? Veel mensen koken het bot eerst en een aantal mensen geven het ongekookt. Vooral de mensen die vers vlees en barf voeren zijn voor het rauwe ongekookt vlees en botten, deze honden hebben met hun darmflora leren omgaan met rauw vlees. Deze eigenaren hebben zich wel verdiept in het geven van een volledige voeding op basis van rauw vlees en aangevuld met de juiste vitaminen en mineralen.
Wilt u hieraan beginnen laat u dan goed voorlichten!
“Natuurlijk Voor Je Dier” kan u hierover alle informatie geven; www.natuurlijkvoorjedier.nl

Voorlichtingsfilmpjes gebitsverzorging.

Bekijk dit filmpje als u meer wilt weten over het verzorgen van de tanden bij honden.

Voor tanden poetsen, bekijk dit filmpje.

Het volgende schrijven mochten wij ontvangen van PRO PLAN®
Het eerste levensjaar is belangrijk voor de opvoeding van uw puppy en u kunt niet vroeg genoeg beginnen om hem dingen te leren. Een consequente opvoeding is hierbij van essentieel belang. Uw pup zal zijn melkgebit gaan verwisselen voor het blijvende gebit.
Daarom geven wij u deze informatie over het wisselen van het gebit bij uw puppy en een aantal nuttige tips voor het opvoeden.

Wisselen van het gebit.

Vanaf drie á vier maanden leeftijd zal het melkgebit van uw pup plaats maken voor het blijvende gebit. Het melkgebit van uw pup bestaat uit 28 gebitselementen en deze maken plaats voor de 42 blijvende gebitselementen.

Als eerste wisselen de melktanden van uw pup en het wisselen gaat door totdat alle melkkiezen zijn vervangen. Het blijvende gebit duwt het melkgebit van de pup weg waardoor dit uitvalt. Over het algemeen zal de pup de melktanden doorslikken waardoor u ze niet zult vinden.

Het wisselen van het gebit van uw pup kan pijnlijk zijn, vooral als de blijvende gebitselementen doorkomen. Het tandvlees kan dan gaan zwellen en rood worden. Uw pup kan hierdoor moeite hebben met het eten van brokjes, maar kan ook juist sterk de behoefte hebben te kauwen op harde dingen. Dit is een normaal verschijnsel en u hoeft niet bang te zijn dat er iets mis is met de voeding of dat uw pup de voeding niet meer zou lusten.

Mocht uw pup wat moeite krijgen met het eten van brokjes dan lost u dat simpel op door de brokjes een klein beetje te laten weken met water waardoor ze zachter worden.
Op deze manier is het voor uw pup minder pijnlijk om te eten. Laat u vooral niet verleiden allerlei zachte, lekkere dingen aan uw pup te geven in deze periode, want voor u het weet heeft u een lastige eter in huis.

Mocht uw pup de behoefte krijgen om te kauwen op harde dingen en soms op uw huisraad, geeft u uw pup tijdens deze periode dan wat extra `bijtmateriaal’ van goede kauwbotjes of daarvoor geschikte kauwspeeltjes.
Er zijn tegenwoordig speeltjes die, doordat ze even in de vriezer gelegd kunnen worden, een koelende werking hebben op het tandvlees van uw tandenwisselende pup. Door het kauwen hierop wordt het tandvlees gestimuleerd en zal het wisselen wat minder pijnlijk verlopen.

Tijdens het wisselen is het onverstandig om zogenaamde trekspelletjes met uw pup te doen, omdat u hiermee het blijvende gebit van uw pup kunt beschadigen. Het is verstandig om tijdens het wisselen het bekje van uw pup regelmatig te controleren, want soms blijft er een melktandje zitten terwijl het blijvende gebitselement van uw pup al is doorgekomen. Probeer dit melktandje niet zelf te verwijderen want hierdoor zou u het blijvende gebitselement kunnen beschadigen. Raadpleeg voor het verwijderen van het melktandje uw dierenarts.

Gebitsonderhoud.

Net als bij de mens moet het gebit van uw puppy ook goed verzorgd worden. Met regelmatig poetsen voorkomt u de vorming van tandplak en tandsteen. Hiervoor zijn speciale hondentandpasta’s en -tandenborstels op de markt. Hoe jonger uw pup leert dat tandenpoetsen en gebitsonderhoud een normale zaak is, hoe meer profijt u hier op latere leeftijd van zult hebben. U kunt naast het tandenpoetsen uw hond regelmatig een kauwbot geven, wat helpt om zijn gebit schoon te houden. Uw dierenspeciaalzaak kan u wellicht adviseren over veilige kauwmaterialen voor uw hond(je).

Als uw hond tandsteen heeft, dan zult u dit moeten laten verwijderen door de dierenarts. Tandsteen veroorzaakt uiteindelijk rotte tanden en kiezen, maar kan ook andere problemen tot gevolg hebben doordat de ontstekingen aan het tandvlees ook infecties in andere delen van het hondenlichaam kunnen veroorzaken. Het is daarom verstandig het gebit tenminste één keer per week te controleren.

Veel plezier en succes met uw hondje.
Het PRO PLAN® Team.