Vachtverzorging

De vacht van een Doodle varieert van zacht golvende pluis tot strak krullend haar. Over het algemeen vereist krullend haar meer vachtonderhoud. Een pup heeft nog niet zoveel vachtverzorging nodig, maar een volwassen hond wel. Daarom is het belangrijk dat een pup er al aan went regelmatig geborsteld en gekamd te worden.

Benodigdheden

Om de vacht van een doodle goed te kunnen onderhouden, komen de volgende materialen van pas:

Klittenborstel: deze borstel heeft een flexibele kop met daarop lange tanden die aan het uiteinde licht gebogen zijn. Hiermee is de vacht goed doorkambaar en klitten kunnen voorzichtig losgekamd worden.

Kam: omdat de vacht van een goldendoodle niet kort is, komt een kam goed van pas.

Grote en kleine schaar: met scharen kunnen klitten ingeknipt worden om ze vervolgens uit te borstelen. Ze zijn ook handig voor bijvoorbeeld het bijknippen van de haren rond de kop en staart.

Efileerschaar: deze schaar knipt niet al het haar weg, maar dunt het uit. Een handig hulpmiddel om de haren rond de kop bij te knippen!

Shampoo: er is speciale hondenshampoo te koop, waarmee de hond gewassen kan worden indien nodig.

Wassen

Een hond kan beter niet vaker gewassen worden dan echt noodzakelijk is, anders kan de huid uitdrogen. Als de hond in bad moet, bijvoorbeeld omdat hij in iets stinkends heeft gerold, kan het beste hondenshampoo of eventueel babyshampoo gebruikt worden. Om de kans op klitten te verminderen kan een beetje crèmespoeling van pas komen.
Kam en borstel de hond niet voordat hij in bad gaat. Maak de hond eerst nat met lauwwarm water en zeep hem daarna in. Spoel de shampoo dan goed uit om huidirritatie te voorkomen. Met een fohn op een lage stand kan de hond op comfortabele afstand gedroogd worden. Zet hem daarna nooit in de kou zolang hij nog vochtig is!

Borstelen en kammen

Kam de hond altijd in de richting van de haren mee, terwijl u met de andere hand het haar vasthoudt. Hierbij hoeft weinig kracht gezet te worden: laat de kam of borstel het werk doen!
Klitten kunnen voorzichtig losgeknipt worden tussen de klit en de huid. Grotere klitten kunnen beter een paar keer een klein stukje ingeknipt worden (in de lengte) op verschillende plekken. Knip altijd van de hond af! Daarna kan de klit voorzichtig uit de vacht geknipt worden.

Knippen / Scheren

De vacht kan met de richting van de haren mee tot de gewenste lengte geknipt worden.

Doodles worden in principe niet geschoren. Scheer hem daarom alleen als het echt nodig is, bijvoorbeeld wanneer hij helemaal in de klit zit of door medische problemen. Scheer de hond nooit tot op de huid, anders is hij zijn bescherming tegen de koude kwijt.
De doodlevacht hoort 3 tot 5 centimeter lang te zijn.

…een mooie hond van top tot teen!

Kop

Het haar bovenop de kop wordt meestal wat langer gelaten, maar het haar rond de ogen wat korter om oogirritaties te voorkomen. Het haar op de snuit is vaak weer wat langer. Een efileerschaar is ideaal om het haar rond de kop bij te knippen, omdat deze schaar haar uitdunt in plaats van helemaal weghaalt.

Oren

Doodles zijn soms gevoelig voor oorbesmettingen, daarom is een goede verzorging van de oren vereist. Haren in de oren kunt u voorzichtig tussen de vingers eruit trekken, de hond voelt hier niets van. Haren op de rand voelt hij wel! Het zichtbare deel van de oren kan met babydoekjes worden schoongemaakt Bij de dierenarts en dierenspeciaalzaak zijn speciale oorcleaners te koop.

Ogen

Wanneer de ogen vies zijn, kunnen ze met een vochtig watje met gekookt water worden schoongemaakt. Kamillethee (afgekoeld!!) werkt ook verzachtend. Wrijf het vuil niet naar de binnenste ooghoek, want dat kan ontstekingen veroorzaken. Wanneer een hond snel vieze ogen heeft, kan er wekelijks een beetje vaseline in de ooghoek (niet in het oog) gesmeerd worden.

Gebit

Honden wisselen hun tanden tussen de 3 en 7 maanden. Controleer wekelijks of uw hond last heeft van tand- of tandvleesproblemen. Het is verstandig om een hond als pup al te leren dat de baas de bek mag openen. Wanneer een hond makkelijk last heeft van gebitsproblemen, kunnen de tanden met hondentandpasta gepoetst worden. Poets de tanden zachtjes van boven naar beneden.

Poten

Het haar op de poten wordt meestal op één lengte gehouden. Bij de voeten kan het haar iets korter geknipt worden om de poten schoner te houden.

Staart

De staart moet niet te kort en met de vorm mee geknipt worden.

Voetzolen en nagels

De poten dienen regelmatig op wondjes en dergelijke gecontroleerd te worden. Strek een poot nooit opzij, want de bouw van de hond staat dit niet toe. Strek daarom naar voren of achteren. Door de haren tussen de voetzolen weg te knippen, blijven de voeten schoner. Knip van de nagels steeds een klein stukje af in plaats van in één keer een groot stuk. In de dierenwinkel zijn speciale nagelclippers te koop, maar ook de dierenarts kan de nagels van uw hond knippen.

Extra verzorging voor pups

Pups hebben soms extra verzorging nodig om het buikje en het genitale gebied. Hiervoor kunnen babydoekjes gebruikt worden. Daarnaast is het handig om dit gebied (vooral bij teefjes) korter te knippen.

Workshop vachtverzorging

Wij hebben enige malen per jaar een workshop vachtverzorging.
Gegeven door een professionele toptrimmer.
Hiervan krijgen alle doodle eigenaren bericht.
Tevens kunt u ook al aangeven dat u hiervoor belangstelling heeft. Stuur dan een mailtje naar info@goldendoodle.nl